Novoroční Carrot Cake

  • ve dvou variantách
  • bez vážení
  • s postupem pro úplné začátečníky

Dort, který přestože je z mrkve, chutná všem. Mrkvový cake jsem si s prvním soustem tak zamilovala a dokonce s každým dalším pokusem se od něj odpoutat, že jsou přece i jiné lepší, lahodnější, se mi vždy potvrdilo, že tento recept je u mě top. Tento dort se v naší kuchyni těší takové oblibě, že jsem se rozhodla nechat ho vystoupit z řad každodennosti a povýšit jej na dort novoroční 🙂.

Postupně, s každým dalším a dalším pečením jsem si recept upravovala k obrazu svému. Jak už tomu u mě bývá, eliminovala jsem z receptu nadbytečné suroviny – to u mě znamená – vše, co mému tělu nic moc výživného nedává, přidala víc mrkve a hoodně ořechů, odebrala mouku…Samozřejmě, že by se dalo upravovat dál, ale to bychom se dostali do fitness kategorie a tam dnes nejsme.

Olej jsem nějaký nechala (tuk je přeci nositelem chuti), bílou mouku vyměnila za celozrnnou, až vznikl recept, o který se s vámi dnes podělím. Takto vlastně už dnes vznikají všechny moje recepty.

Díky jedinečné chuti, s minimem mouky, dostatkem vlákniny a bez přidaného cukru jsem ho tedy povýšila na dort novoroční v obou provedeních.


VERZE PRVNÍ „KOLÁČOVÁ“

 …TA RYCHLEJŠÍ

První verze je velice oblíbená, nejen na slavnostní příležitosti, protože je opravdu superrychlá. Vyzkoušela jsem ji vlastně úplnou náhodou, když jsem zjistila, že mi do zamýšleného slavnostního dortu chybí doma dvě vejce, na což jsem přišla až v procesu pečení.

Trouba zapnutá, sekáček seká, šlehač šlehá, já převlečená vzorně za kuchtu domácí… a ejhle zrada! Vejce nikde. Otráveně jsem přemítala, jestli všechno vypnout a vydat se do obchodu. Nebo jich dát míň? Začala jsem přemýšlet čím je nahradit. Otevřela jsem lednici, když mi zrak spočinul na majonéze.

Zapátrala jsem v paměti: „Vždyť já mám přece někde recept na bábovku z Majolky, kterou mám pořád v plánu vyzkoušet!“ Riskla jsem to a výsledek byl dokonalý. Doslova předčil moje očekávání.


Výhody této verze:
  • snadná a rychlá
  • nepotřebujete kuchyňské přístroje, robot, mikrovlnku ani váhu
  • s přehledem připravíte třeba i na chalupě
  • nemusíte korpus složitě krájet na dvě patra
  • korpus je nízký a tudíž se upeče i vychladne rychleji
  • chuťově se určitě vyrovná dortové slavnostní verzi

Nevýhody:

je třeba počítat s tím, že je ho méně

na oko nepůsobí až tak slavnostně jako u dortové varianty


Takže na rychlou verzi jsem dala:

4 hrnky nasekané mrkve

2 hrnky celozrnné pšeničné mouky

1 hrnek sekaných vlašských ořechů (hrst nechat na větší kousky)

1/2 hrnku oleje (já dala s máslovou příchutí)

2 vejce

2 lžíce kvalitní majonézy

špetku soli

1 prášek do perníku

med dle chuti (já dala max. 3 lžíce)

1lžičku skořice


Postup byl tentokrát jednodušší:

U této varianty totiž nepotřebujete ani žádné speciální náčiní. Použila jsem úplně obyčejné el. šlehací metly, ale jsem si jistá, že byste to zvládli (ano, myslím tím i muži 🙂 ) i ručně, stejně jako naše babičky.

Všechny suroviny jsem odměřila 250 ml hrnkem, jednoduše dala do mísy a zpracovala na tekutější těsto. Hrst ořechů jsem nasekala na větší kousky (zbytek najemno). Dodá to koláči domáckou rustikální podobu – většinou se kousky ořechů těší všeobecné oblibě.

Pozor, u větších kousků mrkve, je tomu právě naopak. Mrkev by měla být, podle mých zkušeností, nejlépe úplně neviditelná, aby i ti největší morousové, co remcají nad každým „zdravým receptem“, oněměli úžasem až jim řeknete, že právě spořádali s velkou chutí půl kila mrkve :-).

Podobně je tomu u receptů, do kterých padne celá úroda cuket, dýní…no u červené řepy už jsem s maskováním v koncích. 🙂

Pekla jsem v rozevírací dortové formě vystlané pečícím papírem, o průměru cca 30 cm na 175 °C něco přes půl hodinky. Stěny formy můžete vymazat máslem i vysypat pro efekt drcenými ořechy. Ale není to nutné.

Těsto je i díky ořechům mastné tak akorát, takže se vůbec nepřilepuje ke stěnám (zase záleží také na kvalitě formy/materiálu). Zkoušela jsem špejlí, až byla téměř suchá – nečekejte u tohoto těsta, že bude suchá úplně. Těsto je díky mrkvi krásně vláčné.

Další podstatný rozdíl je v tom, že u této verze, díky absenci 2 vajec + pokud jste ještě k tomu nepoužili robot, těsto tolik „nevyběhne“ – není tak vysoké, takže není potřeba péci déle.  A vznikne krásně vláčný nízký koláč, který necháme úplně vychladnout. Mezitím si připravíme lehký svěží krém.

Dort skoro nesladím. Díky mrkvi i krému, je dort přirozeně sladký dost i bez přidaných cukrů. Kdo chce, může až při podávání ozdobit na talířku např. datlovým nebo agávovým sirupem, který dort i výborně dochutí.


VERZE DRUHÁ „DORTOVÁ

…TA SLAVNOSTNĚJŠÍ

Trošku propracovanější, ale s použitím moderní techniky. Proto – nenechte se odradit i tato slavnostnější verze je naprosto snadná a rychlá. Odměnou za vaši odvahu a trpělivost se vám dostane jistého výsledku takřka dokonalého.

Výhody této verze:
  • jistý výsledek – vypadá složitější než je
  • jednoduchý postup – velkolepý efekt
  • když se chcete vytáhnout
  • chcete vyzkoušet svůj první opravdový dort

Postup je stejně jednoduchý:

Použijte stejné suroviny jako u rychlé verze. Jediný rozdíl je v tom, že dáte 4 vejce a vynecháte majonézu. Díky tomu bude korpus krásně vysoký a vznikne dort, který můžete dělit na patra a plnit krémem. 

Nejdřív vyšlehejte vejce do pěny. Postupně přidávejte ostatní suroviny. Olej, celozrnnou mouku (můžete namíchat se špaldovou – určitě tím nic nezkazíte) a nasekanou mrkev s ořechy. Můžete přidat špetku soli (když zapomenete, nic se neděje) a kypřící prášek (na ten nezapomeňte!).

Pro toho, kdo nepoužívá prášek do perníku – je to kypřící prášek navíc doplněný skořicí a voňavým kořením, takže chuťově i barevně nám na tento recept poslouží velice dobře.  Další skořici a med přidejte dle chuti (já nesladím skoro vůbec, do těsta jsem přidala max. 3 lžíce medu). 

Nechejte pořádně propracovat až vznikne tekutější těsto, které pečte v dortové formě (max. 24 cm). Já pekla něco málo přes 30 min. na 175 °C. Stejně jako u první verze, zkoušejte špejlí, ale nečekejte u tohoto receptu, že bude úplně suchá. Díky mrkvi je těsto krásně vláčné. 

Upečený korpus necháme úplně vychladnout. Mezitím si připravíme jednoduchý krém, který už je stejný pro obě dortové varianty.


SVĚŽÍ KRÉM S MASCARPONE

Bude hotový za pár minut…

Potřebujeme:

1 mascarpone (250g)
1 tvaroh (já dala červený ve vaničce)
1 kysanou smetanu (200g)
1 želatinu (já dala v prášku)
rumové aroma
kdo chce sladit, přidá med podle chuti

Začněte želatinou. To je jediné, co by se vám nemuselo podařit, tak postupujte pozorně, podle návodu na obalu. Já měla želatinu v prášku, takže jsem ohřála 1 deci vody a do teplé vody vsypala obsah sáčku. A v misce metličkou vymíchávala v rosolovitou hmotu, kterou jsem nechala pár minut bobtnat.

Mezitím co hmota sama bobtná, si ve větší míse jednoduše smíchejte všechny ostatní ingredience a vyšlehejte (nejlépe za pomocí robotu) na hladký krém. 

Teď se dostáváme do jediného kritického okamžiku, kdy by se mohl krém srazit. Takže pokud nemáte volné obě ruce, je na čase pro jistotu přivolat někoho na pomoc. Pokud máte zapnutý robot s mísou, vystačíte si sami a jednoduše nabobtnanou želatinu přidáte postupně po lžících ke krému. 

Pokud máte v jedné ruce šlehací metly, ať už ruční nebo elektrické, jedna volná ruka je prostě málo. V podstatě jde o to, že musíte za soustavného míchání metlou přemístit (po lžících) želatinu do krému. Prostě nepřestat intenzivně míchat ani na vteřinu. Zda se podařilo, poznáte prakticky okamžitě. 

Teď byste měli mít to nejtěžší za sebou. Krém můžete v klidu uložit do lednice. Pokud tam počká hodinku, než ho natřete na korpus, vůbec mu to neublíží – právě naopak.  S pořádně vychladlým krémem a korpusem se vám bude i lépe pracovat


Jak dort dokončit:

U první koláčové verze je korpus nízký, takže stačí úplně jednoduše – například lžící – potřít krémem povrch dortu. Aby se nám při otevření formy dort neponičil, před potřením opatrně nožem oddělíme okraje dortu od formy.

Klidně necháme v dortové formě i na pečícím papíru. Je úplně zbytečné, komplikovat si svoje první slavnostní pečení složitým přenášením dortu na jiný tác bez papíru. Tento manévr by se nemusel vůbec podařit. Stejně dobře nám poslouží i spodní část formy. Přikryjeme poklopem nebo fólií a uložíme do lednice. 

U druhé slavnostnější verze je korpus o dost vyšší a je třeba ho tedy velice opatrně rozpůlit pomocí dlouhého nože, struny nebo nitě. Opět můžeme ponechat na pečícím papíru i v původní formě, ve které jsme pekli, krásně podrží tvar. Potřete úplně jednoduše vychlazeným krémem postupně obě části a uložte do lednice. 


Na co si dát pozor, aby se vše povedlo:

  • rumové aroma přidejte klidně i do těsta – vůbec mu to neuškodí – právě naopak
  • nebojte se majonézy – i když vám zdánlivě majonéza do sladkého receptu nějak nesedí, opak je pravdou – je chuťově neutrální, kvalitní majonéza je vyrobena z oleje a vajec, proto se nebojte ji použít – avšak pozor – nezaměňovat s tatarkou, kde je složení úplně jiné! (voda, cibule, okurky, česnek, pepř, apod.) a to ve svém dortu určitě nechcete
  • ačkoliv jednoduchá hrnková rychloverze s majonézou vznikla úplnou náhodou – v nouzi a myslela jsem, že jen pro jednou, musím přiznat, že u nás zdomácněla víc než původní nadýchaná dortová varianta
  • se želatinou pracovat za soustavného šlehání, nikdy nedávat do studené vody
  • hlídat si, aby suroviny měly zhruba stejnou pokojovou teplotu, to znamená s dostatečným předstihem vyndat vše ven z lednice
  • ořechy nekupovat do receptu namleté (z obchodu je suchá směs, ale když je nasekáte doma, v sekáčku se rozmělní na mastnou pastu ideální konzistence) – z kupovaných se mi dort nepovedl!
  • další moje špatná zkušenost, i když myšleno původně dobře, je přidání kandované pomerančové kůry do těsta – to se opravdu s pozitivní odezvou nesetkalo (všichni ji nechávali na talířku)

Tak a teď vás teprve čeká to nejtěžší. Nechat hotové dílo uležet v lednici do druhého dne a ani za nic si ho nevšímat! 🙂

"Nechtěla jsem být odborníkem na narcismus, musela jsem jen konečně přijít na to, co se mi to v tom životě vlastně děje." Autorka článků a eBooků, vzdělávacích kurzů a online programu, autorského zboží v Ateliéru LaCasa, zakladatelka LaCasa Academy. "Učím vás nacházet souvislosti. Pomáhám vám začít jinak a lépe."

NARCIS

VLK S MASKOU BERÁNKA

 

  • Úvod do tématu narcismu.
  • Kdo je narcista? Kdo je predátor?
  • Je nějaký rozdíl mezi predátory v divoké přírodě a narcisty mezi námi? Nejen na tyto otázky si odpovíme v tomto eBooku.
  • Opravdu je to zdarma? ANO, je to také ochutnávka z eBooku "JAK ODHALIT NARCISTU" pro ty z vás, kteří neradi kupují zajíce v pytli. 🙂