Hned na začátek je nutné říct, že dnešní článek rozhodně není určen pro toho, kdo je nucen dodržovat bezlepkovou dietu anebo má jiná zdravotní omezení. Je pro všechny, kteří se rozhodli vzít svoje zdraví – tedy svůj život, do svých vlastních rukou. Chtějí se orientovat ve zdravém stravování a principech zdravého životního stylu.
Z praxe vím, že je spousta z vás, kteří opravdu chtějí změnit svůj přístup, svoje stravovací návyky, ale často prostě neví jak. Nemají informace nebo jim celá tématika přijde moc složitá, nestačí se orientovat.
O tom, že vláknina je kartáček pro naše střeva, jsme si povídali už minule. A protože se snažím předávat své zkušenosti co nejjednodušším způsobem, pojďme se na to podívat rovnou prakticky.
Dnes jsem jednoduše znázornila, jak funguje lepek a vláknina v našem těle. Samozřejmě vás nebudu navádět, abyste přestali jíst úplně všechno, v čem je mouka. Ani já to nedělám. Ono to v dnešní společnosti ani moc „nehrozí“. Pořád to prostě je a bude nejlevnější vyplňovací hmota – levné zahušťovadlo. Něco, co zahustí i nastaví objem, aby hmoty bylo co nejvíce a za co nejnižší cenu.
Proto se lepku ani v dnešních běžných potravinách moc nevyhnete. Teprve když se začtete do složení potravin a začnete se zajímat, najdete ho i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Samozřejmě se můžeme zamyslet nad tím, co je pro každého běžná potravina…
Nic nám ale nebrání bílé pečivo, pro začátek, vyměnit za celozrnné. Pšeničnou mouku například za mleté ovesné vločky. Postupně přidávat do jídelníčku další druhy, zkoušet jiné varianty a nové recepty. Život je naštěstí otázkou priorit. Záleží na každém, jak bude vybíravý a co pro sebe a své zdraví chce dělat 🙂
Základní rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou je ten, že u mouky celozrnné je pomleto, jak už z názvu vyplývá, celé zrno – obsah i s klíčkem a obalem – otrubou, čímž si zachová veškeré prospěšné živiny, oproti mouce bílé, která je vyrobena pouze z jádra (vnitřku) zrna. Obsahuje lepek a škroby a prospěšných látek je zbavena. Ze stejného důvodu se také liší jejich barva.
Co si budeme povídat, každý máme svůj oblíbený kousek pečiva, který si pravidelně dopřáváme. V mém případě jsou to třeba kaiserky. A dostáváme se samozřejmě k tomu, že nezáleží ani tak na tom, že něco jíme, ale kolik toho sníme. Neboli jak často.
Když se zamyslíme, žádná varianta vlastně nebude úplně trestuhodná, pokud bude vyvážena vlákninou. Jak to tedy vyvážit? U mě je to pravidelně – například dvě hodiny před cvičením nebo k snídani – 1/3 míchaná vejce, 1/3 zelenina, 1/3 ovesné vločky, které někdy zaměním právě za svoji oblíbenou celozrnnou kaiserku nebo kvalitní žitný chleba.
Jednoduchý a efektivní návod, který osobně používám každý den je – vyvážený talíř bez vážení.
Pomůcka pro takový talíř může být:
1/3 bílkoviny
1/3 zelenina
1/3 až 1/2 příloha
Pokud, pro srovnání, uvedeme běžný den, kde je k snídani – pečivo, marmeláda, k obědu – knedlík s omáčkou, ke svačině – pečivo, šunka, k večeři – zase pečivo nebo těstoviny, sami vidíte, že podle úvodního nákresu jsme v prvním sloupci, čili lepíme a zase jen lepíme.
I kdyby všechna sacharidová jídla byla doplněna bílkovinami, ta vláknina v jídelníčku prostě zásadně chybí. Ano, je jasné, že každému se to občas zadaří. Velký problém ale nastává, když se z tohoto „občas“ stane každodenní rutina.
O tom, že zdraví není rozhodně jen o jídelníčku a cvičení, si můžete přečíst v mém eBooku Jak nastartovat zdravý životní styl, který je nyní ke stažení zdarma. Všechno totiž souvisí se vším. I => ne/zdravé vztahy => psychická ne/pohoda => střevní mozek…
NARCIS
VLK S MASKOU BERÁNKA