Vláknina – kartáček pro vaše střeva

Výstižné přirovnání, že vláknina je přece kartáček pro naše zdravá střeva, už u nás dávno zdomácnělo. Není to ovšem původně z mé hlavy :). Když tak přemýšlím, poprvé jsem toto slyšela už před mnoha lety od „doktorky Kateřiny“. Vzpomínáte na oblíbený televizní pořad Jste to, co jíte? Tenkrát jsem ještě vůbec nevěděla, jak moc se mě toto téma bude dotýkat..

"Vláknina je kartáček pro vaše střeva."  MUDr. Kateřina Cajthamlová

Potřebných informací o tom, jak moc je vláknina v našem jídelníčku důležitá, si můžete, pokud máte opravdu zájem, dohledat dnes naštěstí víc než dost. Také si o tomto tématu povídáme v dalším článku. Dnes, protože si uvědomuji, jak jsou to informace opravdu důležité, stručně některé připomenu.

Co způsobí nedostatek vlákniny ve stravě?

  • Vláknina ovlivňuje činnost našich střev a celkové trávení.
  • Při stravě, která má nedostatek vlákniny, vám zůstává potrava v trávícím traktu mnohem déle.
  • Při nedostatku vlákniny vzniká málo objemná tuhá stolice.
  • Což samozřejmě může způsobit nejen bolest břicha, zácpu a další potíže jako je nadýmání, hemeroidy, až po riziko rakoviny tlustého střeva.
  • To vše také ovlivňuje hladinu krevního cukru, z čehož vznikají další a další komplikace..
  • Víte už zřejmě, že vláknina může být rozpustná i nerozpustná.

Jak ji tedy doplňovat?

Jednoduše řečeno, důležité je, aby byl jídelníček bohatý na čerstvé suroviny. Dostatek zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků. Neméně důležitý je také pitný režim. A protože já se zabývám zdravou kuchyní, i dnes se na to podíváme prakticky.

Záměrně používám termín zdravá kuchyně, protože zajít do zdravé jídelny na oběd nebo v prodejně něco hotového koupit, je něco úplně jiného, než suroviny vzít a zdravý pokrm z nich vykouzlit každý den.


Cuketa – pomocník při zdravém vaření

Výborným pomocníkem při zdravém vaření může být například cuketa. Já mám cuketu v lednici neustále. Používám ji během celého roku, takže můžu vřele doporučit, klidně i do sladkých receptů. Velká výhoda cukety je totiž nejen v tom, že je lehká, plná vlákniny a nemá téměř žádné kalorie, ale taky je chutově neutrální.

Tu správnou chuť ji prostě musíte dodat vy. Nejlépe česnekem, pepřem, muškátovým oříškem, samozřejmě kombinací s mletým masem a bylinkami. Doporučuji vyzkoušet k ní i houbové směsi a koření. Dalším bonusem cukety je určitě i to, že vydrží dlouho čerstvá a můžete ji mít pořád při ruce.

Tak jak ji tedy používat?

Slupku odstraňovat vůbec nemusíte, ale je to na vás. Já jen omyju a odkrojím oba konce. Na druhou stranu, když cuketu oloupete a nastrouháte nebo nasekáte pomocí robotu, stane se úplně neviditelnou, ale splní rozhodně svůj účel.

Oči vašich dětí nebo morousů, co remcají nad každým zdravým receptem, ji nemusí vůbec spatřit a přesto je pokrm díky ní šťavnatý, plný vlákniny a chutná báječně. Bude to takové vaše malé tajemství šéfkuchaře :-).

Podobně můžete zpracovávat i další zeleninu. Jako je lilek, pórek, různé dýně nebo třeba mrkev. Ta už je chuťově výraznější, ale dají se z ní vykouzlit lahůdky, určitě nejen pro děti. Pro začátek můžete vyzkoušet třeba oblíbený carrot cake, který jsem popsala v novoročním článku, i s postupem pro úplné začátečníky.

Samotná cuketa vám, ale nezajistí, aby pokrm držel pohromadě. Takže pokud chcete tvarovat různé placičky, válečky, nákyp, nebo třeba klasickou šišku sekané, doporučuji použít dohromady s vejcem nebo aspoň bílkem.

Případnou přebytečnou tekutinu z cukety, můžete vymačkat a slít předem. Pokud dělám jen různé těstoviny, kuskus, rýži a další pokrmy na způsob rizota, nastrouhám celou cuketu přímo do pánve a restuji i spolu s masem.


Cuketový krém

Nejoblíbenější jsou u nás rychlé zeleninové polévky, plné vlákniny, které jen rozmixuji a i bez zahušťování je z nich výborný hustý krém. Přidám pár kapek olivového oleje a výhodou je, že je můžete podávat teplé i studené.


Smoothie

Jednoduchý a moderní způsob jak si dopřávat vlákninu, vitamíny, prostě pořádnou porci ovoce nebo zeleniny je také smoothie. Kdykoliv, když nemáte chuť nebo čas něco připravovat. Je to takové osvěžující zdravé mlsání, které si můžete dopřávat bez výčitek klidně každý den.

Můžete kombinovat s mléčnými i proteinovými výrobky, dokonce i s cereáliemi, semínky. Fantazii se meze nekladou. Můžete připravit jako snídani nebo svačinu předem do lednice a při odchodu jen přibalit do tašky. Chce to prostě jen zkoušet různé kombinace.


Psyllium

Vlákninu můžete také dodávat tělu v
rozpustné formě. Možná ji znáte z
lékárny nebo zdravé výživy pod názvem Psyllium. Nebo také indická vláknina.

To proto, že se získává z rostliny jitrocele indického. Jedná se tedy o čistě přírodní produkt, který stačí rozmíchat v nápoji nebo třeba přidat do jogurtu. A co je důležité, vždy pořádně zapít.


Pokud vás toto téma zajímá, můžete si stáhnout zdarma eBook Jak nastartovat zdravý životní styl, kde si povídáme i tom, že zdravý životní styl není rozhodně jen o jídle a cvičení.


"Nechtěla jsem být odborníkem na narcismus, musela jsem jen konečně přijít na to, co se mi to v tom životě vlastně děje." Autorka článků a eBooků, vzdělávacích kurzů a online programu, autorského zboží v Ateliéru LaCasa, zakladatelka LaCasa Academy. "Učím vás nacházet souvislosti. Pomáhám vám začít jinak a lépe."

NARCIS

VLK S MASKOU BERÁNKA

 

  • Úvod do tématu narcismu.
  • Kdo je narcista? Kdo je predátor?
  • Je nějaký rozdíl mezi predátory v divoké přírodě a narcisty mezi námi? Nejen na tyto otázky si odpovíme v tomto eBooku.
  • Opravdu je to zdarma? ANO, je to také ochutnávka z eBooku "JAK ODHALIT NARCISTU" pro ty z vás, kteří neradi kupují zajíce v pytli. 🙂